Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Κατά την περιήγησή σας στους δρόμους της Βέροιας, ένα κτήριο θα σας κλέψει το βλέμμα, το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στον Μύλο του Μάρκου. Πρόκειται για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτήριο από τις αρχές του αιώνα, χτισμένο στην διατηρητέα συνοικία της Κυριώτισσας.

Οι τρεις όροφοι του Βυζαντινού Μουσείου φιλοξενούν στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού, σε ένα χώρο συνολικού εμβαδού 720τ.μ., με τον κάθε όροφο να περιλαμβάνει μια εννοιολογικά αυτοτελή ενότητα.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες από ναούς και κοσμικά κτήρια, ταφικά ευρήματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά, μαρμάρινες επιγραφές, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, χειρόγραφα και παλαίτυπα, νομίσματα και ξυλόγλυπτα.

Το Μουσείο έχει έναν περιφερειακό χαρακτήρα, μιας και το μουσειολογικό του πρόγραμμα παραπέμπει στον πολιτισμό ολόκληρης της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει τις συλλογές της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο όροφο της έκθεσης μπορείτε να θαυμάσετε τα κύρια στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού, δίνοντας ως παράδειγμα τη Βέροια με τον τεράστιο ιστορικό και μνημειακό πλούτο. Το υλικό που εκτίθεται έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει τις ιστορικές σχέσεις της Βέροιας με τα μεγάλα κέντρα του βυζαντινού κόσμου, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη και με τις πόλεις του εγγύτερου χώρου της Μακεδονίας. Αυτός ο «διάλογος» των πόλεων φαίνεται μέσα από την τέχνη, την λατρεία, τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές και το ανθρώπινο δυναμικό.

 

CALL US