Βέροια, η Πόλη

Δίπλα στη Βεργίνα, στέκεται αγέρωχη, στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου και περιτριγυρισμένη από τα νερά του Αλιάκμονα, η πόλη της Βέροιας, πρωτεύουσας του Νομού Ημαθίας!

Εάν αγαπάτε την ιστορία η Βέροια είναι ο ιδανικός τόπος για εσάς! Έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε ευρήματα 8.000 ετών και τον αρχαιότερο Νεολιθικό οικισμό της Ευρώπης! Αυτός ο τόπος, στην καρδιά της Μακεδονίας, έχει γαλουχήσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο τον Β’, αλλά και τον πρώτο πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του 1894, Δημήτριο Βικέλα!

Κατά την παραμονή σας εδώ, περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, στην περιοχή της Κυριώτισσας στην οποία, με βεβαιότητα, θα μαγευτείτε από το πέτρινο αρχοντικό Σαράφογλου, που σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Βέροιας.

Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στην ξακουστή συνοικία της Μπαρμπούτας, με τα απείρου κάλλους αρχοντικά και τα σπίτια με τις εβραϊκές επιγραφές. Πρόκειται για την Εβραϊκή Συνοικία, είναι άλλωστε γνωστό πως η πόλη υπήρξε ένα από τα κυριότερα εμπορικά και πολιτιστικά μονοπάτια του 16ου αιώνα, εξαιτίας της συμβίωσης Ελλήνων, Εβραίων και Τούρκων. Πιθανολογείται, μάλιστα, πως την περιοχή την κατοίκησαν οι Εβραίοι ήδη από την εποχή του Αποστόλου Παύλου, με τα οικήματα να τηρούν μια αμυντική πολεοδομική συγκρότηση. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης θα βρείτε και την Εβραϊκή Συναγωγή που είναι χτισμένη στη βορειοδυτική πλευρά της συνοικίας.

Στην Βέροια, μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο. Στο πρώτο θα νιώσετε δέος με την υπερμεγέθη κεφαλή της Μέδουσας, ενώ το δεύτερο στεγάζεται σε έναν παλιό καλοδιατηρημένο αλευρόμυλο.

Η πόλη δικαιώνει τον τίτλο που της έχει δοθεί, ως «Μικρή Ιερουσαλήμ», μιας και κρύβει 48 ναούς! Προσκυνήστε την Παναγία τη Σουμελά, κι επισκεφθείτε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, αντιπροσωπευτικό κομμάτι της ιστορίας του Χριστιανισμού!

CALL US